Årets Pixel-pristagare 2024 år 16+

Årets Pixel-pristagare 2024 år 16+

Tack för en fantastisk festivaldag, sammanlagt visades 135 skånska kortfilmer på Landskrona Teater samt Biograf Maxim. Tack alla som skickat in sin film – fortsätt att skapa film som väcker känslor och berör! Nedan presenteras årets Pixelvinnare 2024 i åldersgruppen 16 +

Bästa Regi – Christofer Nilsson (Balladen)

Juryns motivering: Med en klar vision och erfaren helhetsblick känner vi oss trygga när vi levereras denna absurda historia som på ett trovärdigt sätt låser upp både tankar och känslor.

Bästa Foto – Paradiset vid hennes fötter (Dat Danh)

Juryns motivering: Fotot är ett bärande element i denna film och gör filmen till det den är. Med stilsäkra svartvita bilder skapas filmens känsla och uttryck och filmen hade inte kunnat göras på ett annat sätt. Komposition, ljus och mörker skapar ytterligare lager av dramatik, där fotot förmedlar en känsla för huvudkaraktärens inre kamp.

Bästa Klipp – Man med glatt humör (Gustav Ekander)

Juryns motivering: Utifrån till synes vardagliga bilder lyckas filmen bygga upp ett förhållande mellan far och son som blir tydligt och drabbande. Filmen är ett bra exempel på hur man genom klippning kan skapa dramatik och dynamik och bygga upp en relation och en berättelse där betraktaren kommer nära karaktärerna och förstår händelserna utan att de uttrycks explicit.

Bästa Ljud – En hyllning till skogens konung (David Gülich)

Juryns motivering: Ljudet i denna film förstärker berättelsen och för den framåt utan att vara påträngande. Samspelet mellan ljud och bild är väl avvägt och ljudet skapar en hel värld som tar betraktaren med till skogar, sågverk och snickerier. I varlig samklang med andra ljud leder berättaren betraktaren på ett medryckande och behagligt sätt genom historien. Genom ljudet förvandlas denna verkliga historia till en saga med magiska toner.

Bästa Originalmusik – Naken (Jakob Dahl)

Juryns motivering: Med få välvalda toner lyckas kompositören skapa en stämning av både sorg och humor. Genom musiken knyts berättelsen samman till en helhet och i samklang med karaktärernas förändring förändras också musiken från sorg till slutets hyllning.

Vinnaren Jakob Dahl kunde ej närvara under prisutdelningen. Filmens regissör Emilie Forsman tog emot priset å Jakobs vägnar.

Bästa Mask och Kostym – Earth (John Stenberg)

Juryns motivering: Styrkan i denna films mask och kostym ligger i att det finns en tydlig plan och ett skickligt utförande. Filmen bärs till stor del av den metamorfos som huvudpersonen genomgår och som är starkt bildmässigt slående och helt och hållet organisk. Med en konstnärlighet och stilsäkerhet skapas ett resultat som känns unikt.

Bästa Skådespelare – Adam Lababidi (Allting är bra nu)

Juryns motivering: Genom ett detaljrikt skådespeleri ges tittaren föraning av vad som ska ske redan i filmens inledning. En genuin gestaltning av en person som kämpar för att allt ska vara bra. Karaktärens komplexitet med en inre kamp och yttre uttryck gestaltas på ett övertygande sätt med små medel och stor fingertoppskänsla.

Bästa Scenografi – Det är bara du och jag (Frida Andersson Haase)

Juryns motivering: Scenografin skapar känslan i filmen och förhöjer verkligheten samtidigt som den fortfarande känns trovärdig. Kontrasten mellan det blåa ljuset utifrån, med de hårda materialen i fönstret och de varma tonerna och mjuka materialen inomhus, skapar olika världar av det nära och det avskilda. Denna film har ett utmärkt och väl genomtänkt samspel mellan scenografi och foto.

Bästa Animation – Tölva (Brigitta Kontros)

Juryns motivering: En väl genomförd animation med en egen röst och ett eget uttryck. Konstnärligt hög nivå med färgval och texturer som ger liv åt berättelsen. En dystopisk och futuristisk värld som gestaltas analogt ger en spännande kontrast och liv åt berättelsen.

Bästa Dokumentär – 200 m (Alba Torres Jansson)

Priset för bästa dokumentär utdelas av Doc Lounge och består av en visning samt ett guldkort.

Juryns motivering: Som vuxen glömmer man ibland hur det är att försöka lära sig något för allra första gången, sårbarheter i att hänge sig och glädjen i att lyckas. ”200 m” är en klockren dokumentär som följer två kvinnor som tar klivet ner i basängen för att lära sig simma. Filmen är en träffsäker skildring av hur det är att inte leva upp till samhällets förväntningar om vilka grundläggande färdigheter som en vuxen bör och att i det finna gemenskap och livslust.

Bästa Fantastiska Film – Tillsammans (Martin Leon Lindstedt)

Priset för bästa fantastiska film utses av Lund Fantastic Film Festival och består av en visning samt ackreditering.

Juryns motivering: Filmen vi har valt, har tydliga fantastiska aspekter, med en stämningsfull men ändå obehaglig atmosfär. Den har en röd tråd, där antydningar vävs ihop till en bra twist i slutet. Med tema av skräck rör sig filmen mellan det psykologiskt underliggande och det fasansfulla fantastiska som smyger i periferin. Filmskaparna har tydlig kännedom om genre och använder filmmediets alla beståndsdelar för att berätta sin historia.

Bästa Manus – Min farmor astronauten (Alva Balldin)

Priset för bästa manus utdelas av Anagram och består av ett stipendium på 10 000 kr.

Juryns motivering: I ett manuskript som andas både sorg och humor lyckas författaren berätta en lika enkel som berörande historia om nedräkning och avsked på ett äldreboende i universum. Anagrams manuspris går till Alva Balldin för manuset till ”Min farmor astronauten”.

Juryns hedersomnämnande – Kommer du ihåg? (Hanna Fryklund)

Juryns motivering: Med ett egensinnigt stilgrepp, engagerande skådespel och säker regi förmedlas vänskapens betydelse på ett berörande sätt. Känslorna är en huvudkaraktär i denna film genom att med bild och ljud skapa stämningar som dröjer kvar hos betraktaren.

Bästa Film Mellanvikt – Döden är blå (regi: William Fidler, producent: William Fidler & Johannes Leijon)

Juryns motivering: Priset för bästa film i klassen Mellanvikt går till en film som inlevelsefullt berättar en historia som skänker eftertanke och väcker känslor. Den tar oss med in i privata relationer som inte alltid är enkla, och reflekterar över allt man vill bocka av på sin lista att göra i livet. Denna film har skapat en helhet med ljud, bild, scenografi och ett inlevelsefullt skådespeleri i Wes Andersons anda.

Bästa Film Tungvikt – Lustens nödvändighet (regi: Adrian Pauli, producent: Elias Ekstedt & Alva Balldin)

Juryns motivering: En film som vid första anblicken verkar enkel överraskar både med sina detaljer i det tekniska utförandet och i berättelsens tvist. Filmen har intressanta karaktärer och leker med reglerna för berättande med en underliggande humor och finurlighet som är uppfriskande. Filmen utmanar våra normer samtidigt som ett välskrivet manus gifter sig väl med en tydlig röst.

Bästa Film Sumovikt – Balladen (regi: Christofer Nilsson, producent: Annegret Kunath)

Juryns motivering: Denna film utgör en väl sammanhållen helhet där alla delar av filmen fungerar tillsammans som en väloljad cykel. Den utmanar våra hållningar kring utanförskap och innanförskap, där humor levereras tillsammans med mörka undertoner.

Pixel Talent Award 2024 – Yousra Said med filmen ”Ångra dagar” och det kommande projektet ”Doki Doki!
Pixel Talent Award – Ett av Sveriges största kortfilmspriser, i år till ett värde av ca 220 000kr, utses av Film i Skåne, Filmcentrum Syd, Centrum för Dramatik Syd, BoostHbg, We Have a Plan samt Solid Entertainment.

Årets nominerade till Pixel Talent Award 2024:
Diego Monsiváis García, med kommande filmen ”Perdóname, förlåt
Yousra Said, med kommande filmen ”Doki doki
Akram Mahmod, med kommande filmen ”Med Små Tuggor
Klara Bond, med kommande filmen ”Vad trodde Elis

Juryns motivering: Redan på Pixel 2020 fångade vi intresset för denna filmskapare – då var det ett övande, nu är det ett utförande. Regissörens intuitiva tillvägagångssätt skapar en plats för en kreativ dans av improvisation och spontanitet, vilket kräver både fingertoppskänsla och en klar vision för att det ska bli bra. Hen lyckas skildra komplicerade relationer och avgörande ögonblick med enkelhet och djup. Hen besitter en stark konstnärlig röst, präglad av både nyfikenhet och allvar, och vi ser en spännande utveckling ta form. Efter en tid av studier är hen nu tillbaka i Skåne, och vi hoppas innerligt att du kommer att fortsätta att utvecklas här.

Stort Grattis till alla pristagare och tack till alla besökare, pixelteamet, volontärer, Landskrona Stad och Landskrona Teater.

Pixel Skånes Kortfilmsfestival arrangeras av Film i Skåne och 2024 samarbetar vi med Landskrona Stad.

Fotograf: David Alkhed

Publicerad
Visa alla Nyheter