Nyheter

Pixel-Junior pristagare 2023

Pixel-Junior pristagare 2023

Tusen tack till alla filmskapare som kämpat och skickat in så fina filmer till Pixel-Junior (0-16år)

Grattis och tack till publiken, juryn och fantastiska Hilda som ledde prisutdelningen!

Vi ses igen på Pixel Skånes Kortfilmsfestival 2024

Nedan presenteras pristagarna för Pixel-Junior 2023:

Junior 1:a plats

”In i mörkret” av Bára Beranová

Motivering:

En leranimation som sticker ut. Varenda detalj i den känns genomarbetad från historian, till scenografin, ljudet och karaktärerna. Den blandade berättartekniken tar filmen till en ny nivå…eller ska vi säga levlar upp?

Junior 2:a plats

”Mus som boxas” av Samuel Månsson

Motivering:

En snabb animation med rent formspråk där man jobbat mycket med perspektiv. Snyggt klippt där varenda bildruta är tajmad med ljudet. Berättarstilen såväl som handlingen är kraftfull och sitter som en smocka!

Junior 3:e plats

”Jag ser dig”

av Hedda Dessborn, Vidar Bjarup, Theo Schori

Motivering:

Med tydliga influenser från highschool horror har man med en enkel dramaturgi lyckats få fram en obehaglig stämning i en vardaglig miljö. Med enkla medel förvandlas en bekant situation till en mardröm – en skräckfilm på dagtid.

Pixel Junior, Hedersomnämnande:

”Tiffanys Monday” av Tanusha Rusia, Hansini Kolla

Motivering:

En i dubbel bemärkelse välklippt animation där vi följer en ung flickas vardag. Formspråket känns unikt och kreativt.

Hedersomnämnande:

”Himmel eller helvetet”

av Adrian Smolinski, Isabella Nilsson, André Åkesson, Sebastian Leal Östlund

Motivering:

En psykologisk thriller som får oss att sitta på nålar. Där dödligt allvar blandas med lekfullhet.

Årets pixel-pristagare 2023

Årets pixel-pristagare 2023

Pristagare på Pixel Skånes Kortfilmsfestival 2023

Grattis alla pristagare och stort tack till alla filmskapare som skickat in sin film!


Bästa Film Klass 2 (16-19 år)
“Vinnarfilmen visar en laddad scen ur unga människors liv, där olösta konflikter och frustrationer bubblar under ytan. Trovärdiga karaktärer förstärks av väl genomtänkt smink och kostym, och skapar träffsäker igenkänning för alla som någon gång varit vilsna tonåringar.”

Vinnaren av Bästa Film i Klass 2 är “Fuck my band”
Regissör & Producent: Tora Wideryd

Vinnarfilmen är direktkvalificerad till Novemberfestivalen i Trollhättan. Vinnaren får även ackreditering till Nordisk Panorama – Nordisk Panorama Film Festival is the annual flagship of Nordic documentaries and short films.

Bästa Film Klass 3 (20-26 år)
“Man blir genast förförd av den svängiga musiken, fångad av det snygga fotot och fast i karaktärernas konflikt. En rapp och snygg film med en säregen stil som, likt huvudpersonen, kan kallas ”Art”.”Vinnaren av Bästa Film i Klass 3 är “Onsdag Morgon”Regissör: Edgar Thies-Lagergren
Producent: Mattis Svensson

Vinnarfilmen är direktkvalificerad till Novemberfestivalen i Trollhättan. Vinnaren får även ackreditering till Nordisk Panorama – Nordisk Panorama Film Festival is the annual flagship of Nordic documentaries and short films.


Bästa Film Klass 4 (27+)
“Ta en skopa arbetsplatssatir, tillsätt en dos igenkänning och krydda med en ondskefull twist. Filmskaparen har hittat det rätta receptet för en underhållande och läckert utförd film, som får oss att både sätta i halsen och bli sugna på mer. Skitbra jobbat!”Vinnaren av Bästa Film i Klass 4 är “Kakor”Regissör: Alessandro Stigliano
Producent: Anna Åhlander

Vinnaren får ackreditering till Nordisk Panorama – Nordisk Panorama Film Festival is the annual flagship of Nordic documentaries and short films.

Pixel-priser utsedda av Pixels fantastiska samarbetspartners:

Pixel Talent Award 2023
“Filmskaparen har ett gott öga för detaljer och vardagsdramatik och att förmedla en spänning. Filmskaparen är duktig på dramatiska uppbyggnader vilket ger oss förtroende för nästa genre som ska tas an. Det tidigare projektet visar prov på stark genomförbar kraft i allt från teknik, berättande, stämning, casting, regi och grade – allt samlat i en kul, men även obehaglig, twist. Dessa ingredienser ger oss förtroende för kommande recept.”

Vinnaren av Pixel Talent Award 2023 är
Alessandro Stigliano med det kommande projektet “God Mor”

Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspriser med ett sammanlagt värde på över 200 000 kronor Priset sponsras av och juryn består av representanter från Solid Entertainment, We Have a Plan, BoostHbg, Filmcentrum Syd samt Film i Skåne.

Pixel Talent Award, Hedersomnämnande:
“I sitt tidigare projekt fångar filmskaparen oss med en nostalgisk sommarkväll i Malmö. Filmen förmedlar vänskap och igenkänning, genomförd i sin enkelhet, men med ett välarbetat manus och snyggt foto. Filmskaparens nya idé ligger i tiden och är något vi gärna vill se. Vi ser och uppskattar filmskaparens humor – ett nutida stockholmssyndrom. Vi ser inte det kommande projektet som ett haveri!”

Vårt hedersomnämnande går till Simon Folger med det kommande projektet “Politiskt Haveri”.

Bästa Manus
”I en berättelse som sträcker sig ut i världen från en sommarvarm, skånsk trädgård, lyckas författaren skickligt skriva fram ett skoningslöst och återhållet drama om livets förutsättningar.

Anagrams manuspris 2023 går till Max Shore för manuset till Brytpunkten”

Bästa Dokumentär
”En finstämd dokumentär där tillbakablickar från förr varvas elegant med vackert foto och modiga berättelser om att vara sann mot sig själv och om att bryta mönster från tidigare generationer.”
Vinnaren av Doc Lounge pris för bästa dokumentär på Pixel Skånes Kortfilmsfestival är Trädet, äpplet och kärnan av Alva Balldin och Emilie Forsman.

Vinnaren av DocLounges pris för Bästa Dokumentär får film visad som förfilm under någon av höstens visningar på DocLounge samt två Guldkort som ger gratis inträde till höstens samtliga filmkvällar på Babel.

Vinnaren får även ackreditering till Nordisk Panorama – Nordisk Panorama Film Festival is the annual flagship of Nordic documentaries and short films.

Bästa Fantastiska Film
”Det absurda inom konsten har en lång tradition. Genom att använda sig av förhöjda, förstärkta och förvridna uttryck går det att belysa verkligheten på ett effektivt sätt. Priset för bästa fantastiska film tilldelas ett verk som med en avskalad estetik och renodlad gestaltning resonerar kring begreppet arbete. Vi lockas in i huvudkaraktärens besök i en märklig miljö där idén om det normala ställs på ända.

Vinnare är: Fabriken Inc. Regissör och producent, Martin Persson.”

Priset utses av Lund Fantastic Film Festival, Vinnaren får “Bästa Fantastiska Film” festivalackreditering och festivalvisning av filmen i höst 2023.

EBBA-priset
“Med lekfullhet och kärleksfullt allvar ger filmen en inblick i nära vänskap och leken som livsluft. Som åskådare bjuds vi in i deras värld och sugs med i den lustfyllda skapandeprocessen.”

Vinnaren av EBBA-priset 2023 är Eva Malmberg för “Boybend”

Pristagaren får ett stipendie på 5000kr. EBBA-priset är en hyllning till Sveriges första kvinnliga filmregissör Ebba Bergman Lindqvist och delas ut av WIFT Södra.

Ebba-Priset, Hederspriser
“Med ett stilmässigt och effektivt bildspråk skildras blicken på den andra. Hur blir vi sedda? Hur tittar vi på varandra. Med en kort och koncis berättelse skapar filmaren ett konstnärligt verk.”

Hederspriset går till Miriam Kjellman för “Gaze”.

“Med ett professionellt filmiskt och konstnärligt bildspråk, skildras en känslig berättelse om tillhörighet. Vi är glada att se ytterligare en stark historia av 2021 års Ebba-pristagare.”

Hederspriset går till Johanna Sutherland för “Ljunga”

Pixelpriser Klass 2-4 (16 år och uppåt)
utsedda av årets Pixeljury 2023:

Bästa Foto

“För ett poetiskt, lyriskt bildspråk som håller hög konstnärlig nivå och som sätter det visuella berättandet i centrum. Med intima svartvita närbilder och färgsprakande kompositioner från ovan skapas såväl suggestiva stämningar som vidunderliga vyer.”

Pixeljuryns pris för Bästa Foto går till: En Fantasi av William Fidler

Bästa Klipp
“I denna stilsäkra film blandas bilder och ljud samman med pricksäker timing, för att sedan monteras och strösslas med musik och ljudeffekter till en riktig kalastårta. Och resultatet? Rena klippet!”

Pixeljuryns pris för Bästa Klipp går till: Sebastian Waga för “Kakor”

Bästa Ljud
“Ett coming-of-age-drama där ljudarbetet är en central del av den emotionella berättelsen, från syrsornas sång i sommargräset till hemlig kommunikation via morsekod.”

Pixeljuryns pris för Bästa Ljud går till:
Kaan Orgunmat, June Finney och Martin Persson för “The Wake Up Chirp”.

Bästa Originalmusik
“En film där musiken är närvarande och stämningsskapande från ruta ett. Där olika musikgenrer både underbygger och väver sig väl in i handlingen. En Malmöskildring av idag med en hit som ett plåster.”

Pixeljuryns pris för Bästa Originalmusik går till:
Hjalmar Wittzell, Next Stop Studio, Rootvälta för musiken i “Mellan dem och dem”

Bästa Skådespelare
“Priset går till en skådespelare med stark utstrålning och total närvaro. Från filmens inledande vardagliga tristess till dess gastkramande upplösning förblir publiken engagerad i huvudpersonens öde — mycket tack vare denna minnesvärda skådespelare.”

Pixeljuryns pris för Bästa Skådespelare går till:
Aida Esmailzadeh Davani, för sin roll i “Nattskift”

Bästa Regi
“Priset går till en person som med stor känsla för det subtila och det mystiska närmar sig ämnen som folktro, döden och sorghantering. Med ett stillsamt berättande, en varsam regi av barnskådespelare och bejakande av det oförklarliga förmedlar regissören en historia som imponerar i sin stilsäkerhet.”

Pixeljuryns pris för Bästa Regi går till: Johanna Sutherland för “Ljunga”

Bästa Mask & Kostym
“I den här komprimerade berättelsen om olycklig kärlek, systerskap och drastiska beslut är mask och kostym starkt bärande element för att lyfta historien till ännu högre komiska poänger. Från den underbara färgpaletten i pastell till den minst sagt ödesdigra frisyren.”

Pixeljuryns pris för Bästa Mask & Kostym går till:
Sandra Haraldsen för “Bangs”

Bästa Scenografi
“Med en genomgående stil och känsla skapar denna scenograf en egen oas mitt i vardagen, och vi bjuds in i en värld där stillastående ting får liv. Genom små medel skapas en detaljrik miljö som tar oss till Amazonas.”

Pixeljuryns pris för Bästa Scenografi går till: Sofia Thulin för “Houseplants”

Pixeljuryns Hederspris 1
“Juryns första hedersomnämnande går till en glädjespridande och engagerande dokumentär vars underhållande huvudpersoner på ett uppfriskande och tänkvärt sätt leker med kön, identitet och kändisskap.”

Pixeljuryns första hederspris går till: Regissör Eva Malmberg och producent Evelina Jacobsson för “Boybend”

Pixeljuryns Hederspris 2
“Juryns andra hedersomnämnande går till en person vars filmer drivs av stor lätthet i handlaget när det gäller både regi och manus, där framförallt de välskrivna dialogerna på ett effektivt sätt för historierna framåt. Med enkla medel visas en bredd i berättandet, från det komiska till det allvarstyngda.”

Pixeljuryns andra hederspris går till:
Olle Bugge för filmerna “Tranor och Badkaret”

Grattis och tack till alla inblandade!
Vi ses igen på Pixel Skånes Kortfilmsfestival 2024

Prisutdelning med Naures Sager och liveband ifrån Rytmus

Prisutdelning med Naures Sager och liveband ifrån Rytmus

Pixel Skånes Kortfilmsfestival  avslutas med en fartfylld prisutdelning ledd av härliga Naures Sager ackompanjerat av livebandet The Casettes, här delas ca 20 priser ut, bland annat Pixel Talent Award – ett av Sveriges största kortfilmspriser. Mer info om priserna hittar du här: https://www.pixelfilmfestival.se/pixel-jury-priser-2023/

Naures Sager är en irakisk-svensk filmskapare. Tillsammans med sin partner Michael Detlef driver han bolaget The Uneven som producerar HBTQ+filmer med fokus på karaktärer från Mellanöstern. Naures kortfilmer 1-1 och Habib & The Thief har båda vunnit Bästa Film Klass 4 på Pixel och han vann även Pixel Talent Award 2020. Nu utvecklar han sin debutlångfilm The Love Pill.

The Casettes

Pixel Talent Award 2023

Pixel Talent Award 2023

Låt oss presentera de nominerade till Pixel Talent Award 2023 – ett av Sveriges största kortfilmspriser!

Missa inte “Pixel Talent Award – Work in Progress & Pitch” under festivaldagen den 6 Maj 11:00-12:00. Här kommer de nominerade att pitcha sina projekt, visa visuellt material och få feedback direkt från branschen. Vinnaren presenteras under prisutdelningen samma dag 20.00.

Vi har även bjudit in förra årets vinnare Christian Zetterberg för att berätta om arbetet med sin kommande film “Spelregler”. Det blir en spännande förmiddag!

Jury för Pixel Talent Award 2023
Jurygruppen för Pixel Talent Award består av representanter från Solid Entertainment, We Have a Plan, BoostHbg, Filmcentrum Syd samt Film i Skåne.

Urvalsjuryn bestod av representanter från Centrum för Dramatik Syd och Film i Skåne.

Nominerade till Pixel Talent Award 2023

Nominerade till Pixel Talent Award 2023:

Alessandro Stigliano, Kommande projekt: God mor

Jacob Borgfors Mészaros, Kommande projekt: Sånger Från Ängen

Jonelle Twum, Kommande projekt: Ett meddelande till Ernestina

Lucia Haag, Kommande projekt: Giddy upp!

Veronica Nielsen, Kommande projekt: Sommaren på frigolit

Simon Folger, Kommande projekt: Politiskt Haveri

Pixel-jury & Priser 2023

Pixel-jury & Priser 2023

Specialpriser
Förutom Pixels egna priser där bland annat Pixel Talent Award – ett av Sveriges största kortfilmspriser ingår, så är vi stolta att kunna presentera specialpriser från samarbetspartners. Dessa delas ut av berörd organisation (se nedan). Priserna är olika för varje organisation men innefattar bland annat stipendier, coachning och visning av filmen.

Vi vill även tacka Nordisk Panorama som sponsrar med ackreditering till årets festival till utvalda pristagare.

Bästa Manus
Delas ut av Anagram
Jury: Erik Ahrnbom och Martin Larsson från Anagram.

Bästa Dokumentär
Delas ut av Doc Lounge
Jury: Julia Ubilla Falzon, Rebecka Borgström och Johanna Ekvall från Doc Lounge.

EBBA Priset
Delas ut av WIFT Södra
Jury: Anna Lönn Franko och Lisa Fjellman från WIFT

Bästa Fantastiska Film
Delas ut av Lund Fantastic Film Festival
Jury: Repsesentant från Lund Fantastic Film Festival


Novemberfestivalen
PIXEL är regional uttagning till Novemberfestivalen – arena för ung svensk film. Vinnarna för Bästa film i Pixel Klass 2 och 3 får en direktnominering med resa, boende och biljett till Novemberfestivalen.

Pixel-jury 2023 Pixel Junior
För åldrarna 0-15 år bestod juryn av:
Jack Löfving – Verksamhetsutvecklare Ystad Studios Visitor Center
Jeanette Schjerva – Film i Skåne Filmkultur, Visning och spridning
Carolina Falk – Film i Skåne Filmkultur, Barn och Unga

Pixel-jury 2023 Klass 2-4
För åldrarna 16 år och uppåt bestod juryn av:

Alexander Dunerfors
Alexander Kardelo är nöjesjournalist och filmkritiker från Stockholm. Han driver MovieZine.se, Sveriges största filmsajt som i år firar 20-årsjubileum.  

Ingela Envall
Location scout och location manager. Platsens betydelse för historien är olika, ibland är den en karaktär i sig, ibland syns den knappt. Utmaningen är att förstå skillnaden.  Urval av produktioner: Jakten på en mördare, tre säsonger av tv-serien Bron, Händelser vid vatten.

Ulrika Rang – Klippare
Jag har arbetat inom film och tv-branchen sedan starten av 90-talet, först som scripta och senare mest inom klipperiet.
 
Martin Degrell
Filmkritiker och kulturskribent. Jag har skrivit om film, tv och annan kultur i 25 år men också sysslat praktiskt med dokumentärfilm, manusarbete och annat inom filmbranschen. Jag producerar även podden Salong 3 där jag diskuterar bortglömda juveler ur filmhistorien.” 

Liselotte Persson
Producent för kort- och lång spelfilm. Hon driver produktionsbolaget Gråklippan med fokus på barn och ungdomsfilm. Deltagare vid Rotterdam Lab 2023 och vinnare av ECFA för bästa europeiska kortfilm för barn med filmen Shower Boys, som också tilldelades förra årets Pixel Talent Award. Just nu aktuell i utveckling med långfilmen Lite mer än en kram.

Pixel-urvalsjury 2023
Urvalsjuryn (för alla åldrar) bestod av representanter för Film i Skåne.


Prisutdelning och Pixel-priser
Prisutdelningen för filmtävlan i åldern 16 år och uppåt kommer att äga rum mellan 20:00-21:30 i Salong 1 på Panora. De priser som kommer delas ut är:

Bästa Film Klass 2 – Regissör & Producent
Bästa Film Klass 3 – Regissör & Producent
Bästa Film Klass 4 – Regissör & Producent
Bästa Regi – Regissör
Bästa Foto – Filmfotograf
Bästa Klipp – Filmens klippare
Bästa Ljud – Ljuddesigner, Ljudmixare och Ljudtekniker
Bästa Originalmusik – Kompositör till originalmusiken
Bästa Skådespelare – Den skådespelare som omnämns av juryn
Bästa Manus – Manusförfattaren
Bästa Dokumentär – Regissör & Producent
Bästa Fantastiska Film – Regissör & Producent
EBBA Priset – Regissör & Producent
Pixel Talent Award, Ett av Sveriges största kortfilmspriser – Regissör
Hederspriser

Prisutdelningen för Pixel Junior tar plats i Salong 1 på Biograf Panora med start 11.40
De priser som kommer att delas ut är:
Bästa Film 1 Pixel Junior
Bästa Film 2 Pixel Junior
Bästa Film 3 Pixel Junior
Hedersomnämnande Pixel Junior

PIXEL FILMTÄVLAN
Klassindelning för filmtävlan:
Junior: 0-15 år
Klass 2: 16-19 år
Klass 3: 20-26 år
Klass 4: 27 år – uppåt