Pixel-jury & Priser 2024

Pixel-jury & Priser 2024

Prisutdelning Pixel Junior (0-15 år) Klockan 17.15-18.00 
Prisutdelning Pixel (16-100 år) Klockan 18.30-20.00 

Prisutdelningen kommer att hållas på Landskrona Teater och då det finns begränsat antal platser i 
salongen ber vi dig som är med i filmtävlan att komma i god tid för att vara säker på att få en plats.


Pixel-jury 2024 Mellanvikt – Sumovikt

För åldrarna 16 år och uppåt bestod juryn av:

Thomas Chaanhing
Om Thomas Chaanhing: Thomas Chaanhing är skådespelare, född och uppvuxen i Danmark. Bor i Ystad med sin famillj. Han jobbar mestadels i internationella produktioner som Netflix Marco Polo och Amazon Prime’s The Wheel of Time, men syns också i flera skandinaviska produktioner som Stockholm Bloodbath, 30 grader i februari och Beck. Thomas’ favoritfilm är Forest Gump.

Anna Hansen
Om Anna Hansen: Anna har ett stort intresse för berättandet och hur man kan föra fram något på olika sätt. Hon har länge arbetat på olika museer med utställningar, pedagogiska program, rollspel och aktörer som spelar teater för att levandegöra historia. Hon är också intresserad av att läsa berättelser i litteratur och av film som är ett fantastiskt sätt att berätta, levandegöra och skapa stämningar. Hon ser gärna på många olika sorters film och tycker om att bli engagerad, berörd och leva sig in i de historier som gestaltas.

Alessandro Stigliano
Om Alessandro Stigliano: Född och uppvuxen i Italien, sedan 2015 har Alessandro kallat Malmö sitt hem. Under denna tid har han inte bara regisserat reklamfilmer utan också skapat ett antal kortfilmer. Han ser film som en fullständig sensorisk upplevelse och brukar tänka att till och med hans mamma, som är den mest rastlösa och ointresserade publiken, fortfarande borde vara underhållen och oförmögen att titta bort. Hans senaste kortfilm, ”KAKOR”, vann pris för Bästa Film Klass 4 (Sumovikt) och Bästa Klipp på Pixel 2023, där han också vann Pixel Talent Award samma år. Denna film har också blivit utvald för den prestigefyllda filmfestivalen i Clermont Ferrand, Frankrike.

Maria Stoianova
Om Maria Stoianova: Maria har jobbat med Nordisk Panorama filmfestival i över 10 år. Hon har en utbildning inom filmproduktion och manus och har verkat inom film i över 15 år både i Sverige och utomlands. Intresset i film har varit stort sedan barnsben och alla olika områden att arbeta med film på.

Osmond Karim
Om Osmond Karim: Producent, regissör, författare och TV-programledare. Osmond kom till Sverige när hans familj flydde från Idi Amins välde i Uganda 1975. Studerade film vid Brooks Institute of Photography i USA, följt av anställning på Steven Spielbergs produktionsbolag Amblin Entertainment. Osmond var under flera år programledare för TV-programmet Mosaik. Debuterade i Sverige som långfilms regissör med OM SARA hösten 2005. OM SARA tilldelades GOLDEN ST GEORGE för BÄSTA FILM på Moskvas Internationella Filmfestival 2006. Osmonds senast långfilm var det kritikerrosade dramat FÖR KÄRLEKEN med Danny Glover och Tuva Novotny som hade premiär 2010. Senaste dokumetärer var omtalade RASKORTET som hade SVT premiär i Mars 2014 och DE ENSAMMA i 2018. Osmond har också drivit produktionsbolag, post-produktions bolag samt de senaste 6 åren en Flygskola för Trafikflygare på Malmö Flygplats.


Pixel-jury 2024 Pixel Junior
För åldrarna 0-15 år bestod juryn av:

Katri Johansson

Om Katri Johansson: Katri Johansson är idag Kulturutvecklare i Ystad men har sin bakgrund inom film. Tidigt gick hon utbildning i klassisk animation på Konstfack, och arbetade därefter bl.a med reklamfilm och olika filmproduktioner. Främst har Katri arbetat som projektledare de senaste 15 åren med bla. filmturism, filmfestivaler(Pixel), storytelling inom besöksmål och utställningar. Katris absoluta favoritgenre inom film/TV/litteratur är postapokalyptiska dystopier varvat med lite fantasy.

Daniel Bezares
Om Daniel Bezares: Daniel Bezares är en filmfotograf, regissör och producent baserad i Malmö. Redan som barn började Daniel fotografera med morfars gamla stillbildskamera och sedan dess har han arbetat med film, foto och det visuella berättandet i nästan hela hans liv. Idag driver Daniel produktionsbolaget Camera X. Daniel arbetar primärt med filmfoto och har efterhanden filmat många barnserier och filmer. När han inte filmar tränar daniel Judo och lär ut kampsport.

Nina Waldeborn

Om Nina Waldeborn: Handleder pedagoger i förskolan om digitala verktyg & estetiska uttryck. Utb inom film och TV.

Specialpriser
Förutom Pixels egna priser där bland annat Pixel Talent Award – ett av Sveriges största kortfilmspriser ingår, så är vi stolta att kunna presentera specialpriser från samarbetspartners. Dessa delas ut av berörd organisation (se nedan). Priserna är olika för varje organisation men innefattar bland annat stipendier, coachning och visning av filmen.

Vi vill även tacka Nordisk Panorama som sponsrar med ackreditering till årets festival till utvalda pristagare.

Pixel Talent Award – Ett av Sveriges största Kortfilmspriser, i år till ett värde av ca 200 000kr, utses av Film i Skåne, Filmcentrum Syd, Centrum för Dramatik Syd, BoostHbg, Wehaveaplan samt Solid Entertainment.   

Pixel Talent Award jury 2024

Ammy Kjellsdotter Åström
Om Ammy Kjellsdotter Åström: Jag arbetar sedan flera år tillbaka som regional samordnare på Centrum för dramatik Syd, en medlemsförening för manusförfattare och dramatiker. I mitt arbete igår bl.a. att förmedla uppdrag till medlemmarna samt leda projekt inom manusutveckling i samarbete med branschorganisationer och andra föreningar. Det här är första året som Centrum för dramatik Syd är med och bidrar med manuscoachtimmar till vinnaren av Pixel Talent Award. Det tycker vi såklart är jätteroligt. Vi ses den 27 april i Landskrona!

Magnus Paulsson
Om Magnus Paulsson: Producent på Malmöbaserade produktionsbolaget Solid Entertainment sedan 1996. Har (sam)producerat över 20 långfilmer och gjort mängder med musikvideos och reklamfilmer, flera dokumentärer och varit inblandad i åtskilliga tv-serier.

Kerstin Übelacker
Om Kerstin Übelacker: Kerstin Übelacker är producent och driver produktionsbolaget We Have a Plan. Hon har 15 års erfarenhet av filmproduktion samt var en del av att bygga upp Doc Lounge.

Jan Daae
Om Jan Daae: Cand.mag. i Filmvetenskap från Köpenhamns Universitet. Har sedan jobbat på DR med allt från nyheter och sport till internationell finansiering och distribution av primärt nordiska dramaserier och kreativa dokumentär. Är förutom den aktuella rollen som filmkonsulent på BoostHBG freelance-konsulent med projekt för Nordisk Film & TV Fond.

Johan Simonsson
Om Johan Simonsson: Johan är produktionsstödsansvarig på FilmCentrum Syd i Malmö, där han också ansvarar för talangutveckling, kurser/workshops samt visnings- och andra filmarrangemang. Han är även verksam som filmskapare, främst som regissör av egna dokumentärfilmer. Johan vurmar särskilt för filmer med en hög konstnärlig ambitionsnivå, filmer som utmanar den konventionella anglosaxiska dramaturgin. Den absoluta favoritfilmen är Stanley Kubricks ”2001: A Space Odyssey” (1968).

Ludvig Rodman
Om Ludvig Rodman: Ludvig har jobbat på Film i Skåne sedan 2013 och är sedan 2020 konsulent för kort fiktion samt ansvarig för system och IT. Ludvig har en bakgrund som filmskapare och är utbildad på Sydney Film School och i filmvetenskap vid Lunds Universitet. Just nu jobbar han med projektledning av talangprogrammet ”Programmet Kortfilm” och individuell utveckling av filmskapare och projekt. Han är lika förtjust i att gå på djupet kring konstnärlig gestaltning och allvarlig tematik som att spåna fritt och skratta tillsammans med filmskapare som jobbar med humor. Han är både seriös och tramsig och har konstigt nog Pacific Rim som en av sina favoritfilmer.

Bästa Manus – utses av Anagram och består av ett stipendie på 10 000kr 
Delas ut av Anagram
Jury: Erik Ahrnbom från Anagram

Om Erik Ahrnbom: Jag har arbetat som manusförfattare och dramaturg i ganska många format och genrer genom åren – och kortfilm är verkligen enormt svårt! Det gör den här festivalen så rolig, imponerande och uppiggande.

Bästa Dokumentär – utses av Doc Lounge och består av en visning samt ett guldkort
Delas ut av Doc Lounge
Jury: Rebecka Borgström

Om Rebecka Borgström: Rebecka Borgström är projektledare på Doc Lounge i Malmö. Doc Lounge är en ideell organisation som specialiserar sig på att visa exklusiva förhandsvisningar av dokumentärer tillsammans med ett varierat utbud av kringarrangemang. Varje evenemang erbjuder unika upplevelser som liveframträdanden, samtal och regissörsbesök. En av Doc Lounges unika egenskaper är valet av plats – istället för traditionella biografer visas dokumentärer på barklubbar. Rebecka började på Doc Lounge som praktikant hösten 2022 och övergick till en projektledarroll 2023. Med en bakgrund inom eventkoordinering och erfarenhet av att organisera olika kulturevenemang, inklusive musik- och kaffetävlingar, tar Rebecka med sig en passion för att skapa minnesvärda upplevelser till dokumentärscenen.


Bästa Fantastiska Film – Utses av Fantastisk Filmfestival och består av en visning samt ackreditering. 
Delas ut av Lund Fantastic Film Festival
Jury: Sara Löfgren König, Gustav Angel, Eldina Sulejmani från Lund Fantastic Film Festival

Om Sara Löfgren König: Sara tillträdde som general för Lund Fantastic Film Festival i år. Hon har tidigare haft varierande roller i festivalen, samt producerat kortfilm. Gillar stumfilm och bra klippning.

Om Gustav Angel: Jag har varit engagerad i Lunds Fantastiska Film Festival i 7 år. Stort intresse för genre film, udda teman och fantastiska element. Favorit regissör är Wes Anderson. En hel del av min fritid går åt festival arbete, men det är helt ok för att titta på film är bland det bästa jag vet.

Om Eldina Sulejmani: Text kommer snart

Pixel-urvalsjury 2024
Urvalsjuryn (för alla åldrar) bestod av representanter för Film i Skåne.

Prisutdelning och Pixel-priser
Filmer som ärofyllt nomineras till Novemberfestivalen, utses av Pixeljuryn. Visning, resa, mat och boende ingår, vissa år har vi även möjlighet att nominera ytterligare en vinnare under 27 år.  

Prisutdelningen för filmtävlan i åldern 16 år och uppåt kommer att äga rum mellan 18:30-20:00 i salongen på Landskrona teater. De priser som kommer delas ut är:

Bästa Film 16-19 år 
Bästa Film 20-26 år 

Pixeljuryns ärofyllda fokus-priser
Bästa Film 27 + 
Bästa Regi 
Bästa Foto 
Bästa Klipp 
Bästa Ljud 
Bästa Originalmusik 
Bästa Skådespelare / ensamble 

NYTT:  
Bästa Mask och Kostym 
Bästa Scenografi 
Bästa Animation  

Prisutdelningen för Pixel Junior tar plats i salongen på Landskrona teater med start 17:15
De priser som kommer att delas ut är:

Flugvikt  
Junior Bästa Film Flugvikt 
Junior Bästa Berättelse Flugvikt 
Junior Bästa Animation Flugvikt 

Lättvikt 
Junior Bästa Film Lättvikt 
Junior Bästa Berättelse Lättvikt 
Junior Bästa Animation Lättvikt 

Specialpriser:

Pixel Talent Award – Ett av Sveriges största Kortfilmspriser, i år till ett värde av ca 200 000kr, utses av Film i Skåne, Filmcentrum Syd, Centrum för Dramatik Syd, BoostHbg, Wehaveaplan samt Solid Entertainment.   

Bästa Manus – utses av Anagram och består av ett stipendie på 10 000kr 

Bästa Dokumentär – utses av Doc Lounge och består av en visning samt ett guldkort

Bästa Fantastiska Film – Utses av Fantastisk Filmfestival och består av en visning samt ackreditering. 

PIXEL FILMTÄVLAN
Klassindelning för filmtävlan:
Flugvikt: 7-12 år
Lättvikt: 12-15 år
Mellanvikt:16-19 år
Tungvikt: 20-26 år
Sumovikt: 27 år+


Novemberfestivalen
PIXEL är regional uttagning till Novemberfestivalen – arena för ung svensk film. Vinnarna för Bästa film i Mellanvikt och Tungvikt får en direktnominering med resa, boende och biljett till Novemberfestivalen.

Publicerad
Visa alla Nyheter